V prešovskom DJZ tlieskali premiére filmového muzikálu Starci na chmeli

10.11.2003 Celý región

Približne tri roky trvajúce predstavy o uvedení českého filmového muzikálu Starci na chmeli na scéne prešovského Divadla Jonáša Záborského (DJZ) sa naplnili ...
Približne tri roky trvajúce predstavy o uvedení českého filmového muzikálu Starci na chmeli na scéne prešovského Divadla Jonáša Záborského (DJZ) sa naplnili večer 7. novembra. Vypredaná veľká sála vďačne tlieskala účinkujúcim a realizačnému tímu na čele s hosťujúcim režisérom Eduardom Gürtlerom. Inscenačný kolektív spevoherného súboru naštudoval predstavenie po slovensky a aj všetky piesne odzneli v slovenčine. Autorom prekladu ich textov je Vlado Krausz.

Gürtler nepojal muzikál len ako úctivé oprašovanie notoricky známeho diela. Nie je to ani mechanický prepis filmu do javiskovej podoby. \"Snažili sme sa vytvoriť úplne samostatné dielko s vlastnou poéziou a poetikou, \" dodal režisér. Ten vo februári 2000 pripravil už jeden vydarený muzikálový titul na scéne DJZ - a to pod názvom Beatles zos a uprostred.
Celé predstavenie v celoslovenskej premiére odohrali bez moderného plejbeku. V hlavných postavách študentov, brigádnikov na zbere chmeľu Hanky, Filipa a Pepa dostali možnosť v prvej alternácii prezentovať sa Michaela Drotárová, Michal Vršanský a Daniel Straka, všetci ako hostia. Medzi účinkujúcimi je veľa hosťujúcich umelcov, pretože spevoherný súbor DJZ by si len súčasnými vlastnými silami s takýmto titulom neporadil. Nezvolili však cestu angažovania veľkých hviezd, ale konkurzom vybrali študentov košického konzervatória a prešovských škôl.
Pri kolíske projektu stala dramaturgička DJZ Alžbeta Verešpejová. Vyjadrila spokojnosť s výsledným tvarom, i keď ako priznala v premiérovej atmosfére, vždy je čo vylepšovať a vždy by sa zišiel ešte nejaký týždeň na sprecizovanie konečnej podoby inscenácie. Jej ďalší osud je podľa Verešpejovej \"v rukách divákov\".
Libreto Vratislava Blažeka preložila práve Alžbeta Verešpejová. Na uvedenie muzikálu získali práva od agentúry, zastupujúcej autorov. Z pätice autorov klasického diela českej kinematografie neprišiel na premiéru nikto. Traja sú už nebohí - autor scenára Vratislav Blažek a dvaja skladatelia Vlastimil Hála a Jiří Malásek. Nažive je ešte režisér filmu a autor divadelnej úpravy Ladislav Rychman a tretí komponista Jiří Bažant.
Druhá premiéra tohto v poradí 703. nového predstavenia v histórii DJZ bola v sobotu 8. novembra.
Hlavné postavy \"chmeľových brigádnikov\", prežívajúcich prvé lásky stvárňujú hosťujúca Michaela Drotárová v alternácii s Janou Maľovou (Hanka), Ján Ivan v alternácii s hosťujúcim Michalom Vršanským (Filip) a postavu Pepa v alternácii naštudovali Marcel Hanáček a Daniel Straka, obaja ako hostia.
Hudobná úprava a naštudovanie muzikálu je dielom Adriána Harvana. Choreografkou predstavenia je Angelika Žulová. Scénu navrhol Miro Matejka a kostýmy Anna Simková (obaja ako hostia).

(jj)
 

Vyberte región